Médiavadász

A madár az ász

Zubor Zalán: „Hazugnak születni kell”

Interjút készítettünk Zubor Zalánnal, az Origo.hu nemzetellenes újságírójával. Szerettük volna megtudni, mi jár egy hazugsággyártó, elvtelen firkász fejében. Válaszaiban elmondja, miért tartja jó befektetésnek a nemzeti szervezetek minden alapot nélkülöző gyalázását, mikor ütött meg először nőt, és megtudtuk azt is, hogy miért hord általában női alsóneműt.

Köszönjük, hogy beleegyezett az interjúba. Úgy látjuk, szépen ível felfelé a karrierje, híres lapoknál fordult meg, mint például a HVG. Mondja, mennyire elégedettek Önnel az országot romba döntő kenyéradó gazdái?

Úgy érzem, eddig remekül teljesítettem. Azt mondták, hogy ha így folytatom, főszerkesztői pozícióm is lehet valamelyik népszerű hagyományellenes oldalnál. Eleinte azt gondoltam, hogy ha féligazságokat vagy komplett marhaságokat közlök az olvasóközönséggel, akkor majd nem hisznek nekem, és akkor lőttek az állásomnak is. De azt kellett látnom, hogy ma már az emberek minden hülyeségnek bedőlnek, a lényeg, hogy egy ismert lap közölje azokat. Hazudni sokkal egyszerűbb és kifizetődőbb ebben a világban. Nekem legalábbis bejött.

A médiadiktatúra olyan embereket alkalmaz, akik kellően törtetőek ahhoz, hogy feladják elveiket a pénzért és a hírnévért. Olyan zsoldosokat állít szolgálatába, akik képesek lemondani arról, hogy megalkuvást nem ismerve az igazságot képviseljék írásaikkal. Gondolom Önnél is ugyanez a helyzet…

Természetesen. Engem nem érdekel, hogy mi az igazság. Nem is hiszem, hogy van ilyen egyáltalán. Amikor reggel bemegyek a munkahelyre, megmondják nekem, hogy minek kellene utánajárni. Ha szaftos lejáratás kell egy ártatlan emberről, akkor azt csinálom, ha ájtatoskodó stílusban meg kell védeni egy gazembert, arra is teljesen nyitott vagyok. A lényeg, hogy utána felvehessem a lehetőleg egyre több nullát tartalmazó fizetésem.

zaza
Zubor Zalán

Állítólag a jobboldal démonizálása gyors felkapaszkodási lehetőséget biztosít még az olyan közepes tehetséggel megáldott, szürke figuráknak is, mint Ön.

Nem mindig hálás feladat, hiszen sokak haragját magamra hívom ezzel. De mindig megnyugtatom magam azzal, hogy mi liberálisok, jóval többen vagyunk, és minden jel szerint nekünk áll a zászló. Minket sokkal nehezebben ítélnek el, ha vétünk egy törvény ellen, így nem nagyon kell törődnünk azzal, hogy ki áll a konkrét igazság pártján. Sokat szoktam nevetni azokon az ostobákon, akik egy szót is elhisznek abból, amit írok. Nekünk az origónál parancsba van adva, hogy tűzzel-vassal pusztítsuk azoknak az embereknek a jó hírét, akik képesek rámutatni, hogy ebben az országban semmi sincs úgy, ahogy annak lennie kellene. Azt rebesgetik, hogy ezért a munkámért nemsokára díjjal is kitüntetnek.

Nem sokkal ezelőtt egy komplett elmebetegre hivatkozva „nőgyűlölettel” vádolt egy nemzeti iskolát. Mi volt a koncepciója a rágalmazó, jobb helyeken börtönnel járó írásnak?

Az volt a feladatom, hogy lejárassam az Atilla Király Akadémiát, és annak létrehozóját, Vona Gábort, hogy ezzel ellentétet és zavart idézzek elő a belső konfliktusoktól már amúgy sem mentes Jobbikban. Nem igazán találtam ellenük semmit, így a fantáziámra hagyatkoztam. Ha nőgyűlöletre hivatkozol, azzal mindig eléred a hatást. Be is jött. Még a nemzetiek is benyelték, hogy itt biztos valami szörnyűség lehet. Komolyan mondom, elképesztő, hogy egy laptop mögül ennyi ember véleményét irányíthatom. Fantasztikus!

Mi a hitelesség kedvéért megkérdeztük pár régi iskolatársát, akik arról számoltak be, hogy többször látták Önt ordibálni és ordenáré stílusban beszélni fiatalabb lányokkal. Állítólag az egyiket egy veszekedés során meg is ütötte. Akkor most ki a nőgyűlölő?

Az csak néhányszor fordult elő, még fiatalabb koromban. Egyébként is, mit tudnak tenni ellenem? Rágalmazó cikkek százait írtam felelősségre vonás nélkül, majd akkor pont emiatt fognak Ön szerint elővenni? Így fog ez menni ezután is.

Ezek a régi barátok azt is mondták, hogy Önnek – mintha a nőverés nem lenne már önmagában elég felháborító – perverz vonzódása van a női fehérneműk iránt, amikben gyakran fotózkodik. Ebből kiindulva nem gondolja, hogy inkább a magukfajta liberális firkászokról kellene leleplező cikkek sokaságát készíteni? Nem Önök az igazi fenyegetés?

Elvégre szabad országban élünk. Azt hordok, amit akarok. Bár néha kicsit szorít, olyankor váltok a megszokott öltözékre. Ami a leleplezést illeti, szerintem mindenki jobban tenné, ha inkább beállna csahosnak a háttérhatalomhoz. Kapsz nőket, pénzt, megnyílnak előtted a kiskapuk. Én inkább ilyenekben gondolkodnék. Ez az ország úgyis romokban hever, legalább mi fejjük le róla, amit még le lehet.

Végezetül, kérjük, árulja el nekünk, mi Ön szerint az újságírás legnélkülözhetetlenebb titka? Mit üzen az Önhöz hasonló elvtelen törtetőknek?

Gátlástalan hazudozás, féligazságok közlése, és folyton figyelni kell, hogy mit vár el a főnökség. De ezt nem tudja mindenki megtanulni, hazugnak születni kell. Ha valakiben nincs meg az elvetemült gonoszság, és a hajthatatlan nyerészkedés vágya, eltanulhat ugyan praktikákat, de soha nem lesz igazi újságíró. Minél határozottabban, minél nagyobb pofával, minél nagyobbat hazudunk, annál többen fogják elhinni. Ez ilyen egyszerű.

Akasztják a hóhért rovatbértollnokinterjúOrigoújságíróVona GáborZubor Zalán

• 2015.09.16.


Previous Post

Next Post