Médiavadász

A madár az ász

Mark Zuckerberg virtuális valóságot „fejleszt”

Mark Zuckerberg és csapata hamarosan piacra dobja Oculus nevű termékét, amely egy sisak, amin keresztül többek közt 3D-s videókat lehet megtekinteni, videójátékokkal lehet játszani. Hosszabb távú célja egy virtuális valóság kidolgozása, amelyet a Facebook közösségi oldal következő lépcsőfokának tekint. Szerinte az általa megállás nélkül durrogtatott közhelyek, a „megosztás”, a „kapcsolatépítés” és az „élményszerzés” lehetőségei hatványozódhatnak egy ilyen eszköz révén.

VR01
Óvva intünk mindenkit a lelkes optimizmustól, amit a szélhámos Zuckerberg próbál beadagolni a felhasználói számára. Számtalan tudományos tanulmány, regény és film figyelmeztetett arra, hogy a virtuális valóság létrehozása komoly veszélyekkel fenyeget. Megszokhattuk már, hogy ezekkel a figyelmeztetésekkel a világot szolgasorba taszító hatalmak nem igazán törődnek, így a titkosszolgálatokkal szorosan együttműködő Zuckerberg sem. Az általa „álomnak”, „csodának”, hovatovább, „mágiának” nevezett virtuális tér valójában egy börtön az emberi elme számára, amibe a média ügyes sugalmazásai hatására az emberek, a jelek szerint, önként és dalolva fognak belesétálni a jövőben.

VR02
„Azt látod benne, amit akar, hogy láss.”

A virtuális tér arra való, hogy az ember gondolatait, mindennapi cselekedeteit teljes mértékben lekövethessék, irányítsák. Az emberi elméhez való teljeskörű hozzáféréssel a manipuláció soha nem látott méretűvé nőhet. A virtuális valóság megteremtésére való várakozás ezért felér egy öngyilkossággal. Zuckerbergék pedig nagy erővel és fáradhatatlanul terelik az emberiséget e szakadékba vezető úton.

VR03
A témával kapcsolatban a közeljövőben hosszabb cikkel jelentkezünk.

• 2015.09.25.


Previous Post

Next Post