Médiavadász

A madár az ász

Miért nem látunk semmit a terrorista videókon?

Sok elemzést találni az interneten, amelyek az európai nagyvárosokban történő, időközönként újra megismétlődő állítólagos terroreseményeket vizsgálják. A ma már csak amerikai önmerényletként elhítesült World Trade Center felrobbantása óta tudjuk, hogy ezeknek a „tragédiáknak” a valódi háttere nem azonos azzal, amit a fősodratú média közöl az emberekkel. A tömegmészárlásokat nem (de legalábbis nagyon sokszor nem) az úgynevezett terroristák végzik, hanem bizonyos körök által megbízott csoportok. Ám újabban az is felmerült: nem egyszerűen olyan merényletekről van szó, amelyet azért csinálnak, hogy bűnbakot kreáljanak az európai nép számára (azzal, hogy a muszlim terroristákra mutogatnak), hanem egyenesen arról, hogy egyáltalán nem is történnek meg azok az esetek, amikről beszámolnak nekünk a hírekben. (De ha meg is történnek, arról sokan előre tudnak.) Ez már az ISIS (Daesh) rendkívül gyanús kivégző videóinál is sokaknak feltűnt.

Több videó alapos tanulmányozása arra enged következtetni, hogy profi operatőr vette fel azokat, és hogy a látható jelenetek, valamint a véletlenül a tragédia közepébe csöppenő „amatőr videósok” viselkedése alaposan meg voltak rendezve. Ezt akár egy laikus is megállapíthatja, aki ismer egy-két mostanában nagy divatnak örvendő kézikamerás filmet. Ezek a filmek azzal próbálják élethűbbé tenni a történeteiket, hogy azt érzékeltetik a nézővel, mintha ő maga is jelen lenne. Horrorfilmek esetében gyakran előfordul (pl. Paranormal Activity), hogy régi, pixeles kamerával tudják csak felvenni a távolban és sötétben mozgó, nehezen látható furcsa alakokat, a legdöntőbb pillanatban pedig, amikor végre meglátnánk, mi lapult a függöny mögött, lemerül a készülék, vagy kiütik a kamerás kezéből a kamerát. Vagyis arra megy ki a játék, hogy ne annyira azzal ijesszék meg az embereket, hogy amit látnak, hanem azzal, amit nem. Minden jó filmrendező tudhatja, hogy a legjobb rettenet az, amit néző talál ki magának, a félig sejtetett dolgokból.

A videók célja a megfélemlítés. Az, akinek a megfélemlítés a szándéka, rájöhetett, hogy egyszerű filmes fogásokkal is rettegést ébreszthet az emberekben, anélkül, hogy tényleges brutalitást alkalmazna. Ezzel ráadásul kétszeresen is átveri az embereket. Egyrészt elhiteti, hogy azok a rosszfiúk, akiket mond, másrészt elhiteti, hogy az események megtörténtek, a videók pedig ezt igazolják.

A nizzai kamionos gázolásnál a kamerás elhiteti velünk, hogy ő is csak egy koncertező a többi közül, majd véletlenül tanúja lesz a szörnyűségnek, ám mielőtt bármi lényegeset látnánk, elkapja a kamerát. Állítólag a felvételeken a kamion digitális utomunkákat követően került oda, a helyszínen pedig több statiszta is közreműködött. (Ráadásul az egyik nizzai videósról kiderült, hogy más merényleteknél is ő készített videót.)

Egy másik felvételen szintén csak egy kamiont látunk, de semmi jelet arra, hogy bármiféle halálos kimenetelű szörnyűség történt volna. Furcsa továbbá az is, hogy a felvételek pocsék minőségűek, ami tekintve a mai telefonok kiváló felbontású kameráit, eléggé furcsa. Arról nem is beszélve, hogy a halottak sem tűnnek valódinak.

A videó, amit az orosz nagykövet kivégzésének híréhez csatoltak, egyáltalán nem bizonyító erejű. Nem erősíti meg annak hírét, hogy valaki lelőtt egy embert, és hogy valaki meghalt. Nem látunk olyan részleteket, amik 18+-os besorolást érdemelnének. Egy összeeső ember és egy pisztollyal ordibáló öltönyös figura nem támasztja alá azt, amit a hírben közölnek. Az is furcsa, hogy (ezen a videón) a kamerásnak a lövést követően még volt ideje zoomolni, miközben elvileg életveszélyben volt.

Egy másik videón a lövés pillanatában a kamerát elrántják. Még érdekesebb, hogy a merénylő pont úgy helyezkedik el, hogy a pisztolya nem látszik az előtte álló ember fejétől. A háttérben pedig, pont a nagykövet feje mellett egy képen egy felénk néző ágyú van, ami mintha már előre utalni akarna a történésre. Arról nem is beszélve, hogy a jelek alapján az illető simán kivégezhette volna a nagykövetet egy rejtettebb helyen úgy, hogy azt mások nem látják meg, és a saját életét is megmenti.

attempt
Az emberek elhelyezkedése, és a halott emberek póza is teljesen életszerűtlen, és utóbbi inkább mintha szimbolikus lenne. A nagykövet a hátán fekszik széttárt kezekkel, ami a videón látható előre görnyedő összeesése alapján nem valószínű, a merénylő pedig egy ismert Tarot ábrázoláshoz hasonlóan fekszik.

15724680_1336149923073710_1328504649888988864_o
A berlini kamionos sztori kapcsán is problémák merültek fel. Nem éppen nevezhető kétséget kizáró bizonyítéknak a következő, amin egy „félelmet keltő” kamionon kívül az égegyadta világon semmit sem látunk.

Úgy tűnik, ezek a videók nem annyira arról szólnak hogy valami szörnyű történetet igazoljanak a számunkra, hanem inkább valamiféle erőltetett üzenetet rejtenek. Hiszen ezeket valakik nagy részletességgel kitervelik, éspedig éppen úgy, hogy azok a megfelelő hatást váltsák ki a nézőkben. Ezek kétségbeesett üzenetek a nyugati emberiség számára, hogy elhiggyék végre, hogy közös erővel le kell győzni a muszlim civilizációt, akik képviselői vadállat módjára életünkre törnek.

AnkaraátverésBerlinmanipulációmerényletNizzaterrorizmus

• 2016.12.24.


Previous Post

Next Post