Médiavadász

A madár az ász

Zavaros ösvényeken a digitalizáció felé. Avagy beköszöntött a technokrácia kora? – Interjú a Médiavadásszal

„Vedd észre, micsoda benső erővel jár az, ha magad jössz rá egy felismerésre, és nem a Google-t kérdezed meg róla. Ismerd fel végre, mennyire értékes a tudatos élet, az emberi önuralom, az aktív gondolkozás képessége. Lásd be, mire megy ki a játék, hogy mit akarnak elvenni tőled, hogy mitől akarnak elszakítani. Végső soron önmagadtól akarnak megfosztani. Ne hagyjuk!” Nacionalista Zóna interjút készített a Médiavadásszal.

Csizmadia Bálint / Nacionalista Zóna – Először is szeretném megköszönni, hogy elfogadtad a felkérésünket az interjúra! Kérlek, pár mondatban mutasd be az olvasóinknak a Médiavadász tevékenységét, illetve céljait!

Médiavadász – Akik kezdettől fogva követik a Médiavadász tevékenységét, tudják, hogy blogként indultunk, honlapként folytattuk, két éve pedig – részben a fiatalabb hallgatóság megszólítása, részben saját magunk új műfajban való kipróbálása miatt – a videókészítésre helyeztük át a hangsúlyt. (Egyébként a mai napig nem tettünk le arról a célunkról, hogy egy napi szinten frissülő minőségi hírportált üzemeltessünk.) De akármilyen formában is nyilvánultunk meg, fő feladatunknak mindig is azt tekintettük, hogy tudatosságra neveljük a nézőket-olvasókat. Az alapvető szándékunk sosem az volt, hogy megmondjuk az embereknek, miről mit gondoljanak, hanem hogy olyan szempontokat és módszereket ajánljunk nekik, melyek révén ők is el tudják dönteni önállóan, milyen állásfoglalást érdemes képviselni egy adott hír kapcsán, vagy miképp kell értelmezni egy filmet vagy bármilyen más alkotást. Ez nem azt jelenti, hogy úgy gondolunk magunkra, mint akik rég a mindentudás állapotában időznek. Ez számunkra is gyakorlat. Az elemzéseken, kritikákon, ajánlókon keresztül mi is folyamatosan fejlesztjük a manipulációkkal szembeni ellenálló készségünket és a tudatos önreflexióra való hajlamunkat.

Cs.B. / N.Z. – Az egyik újabb videódban a koronavírussal összefüggő intézkedésekre reagálva egy mozgalom megalakulásának ötletét vetetted fel. Pontosan mit kell érteni ez alatt?

Médiavadász – Egyre több jel utal arra, hogy jelenleg az emberiség egy újabb epizódjának küszöbén állunk. Azonban az „újabb” jelzőt használva nem mondtam eleget. Ugyanis egy olyan új korszak előtt állunk, melyben könnyen az emberiség soha nem látott mértékű rabszolgasorba taszításának lehetünk tanúi és átélői, ha nem figyelünk eléggé. A jelenlegi helyzetben, tekintve, hogy mekkora ellenerővel állunk szemben, nem sok mindent tehetünk. Amit viszont meg lehet, úgy gondolom, meg kell tenni. Így jön képbe a mozgalom gondolata. A Lázadás a szép új világ ellen című videóban elsősorban nem egy konkrét mozgalomra gondoltam. Különben is, Magyarországon mozgalmi vonalon mások sokkal előrébb járnak és sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, mint mi. Ez inkább egy biztatás volt arra, hogy az emberek munkáljanak ki magukban egy egészséges ellenállást a közelgő, minden eddiginél brutálisabbnak ígérkező technokrata hatalomátvétellel szemben. Mindennek ellenére egy mozgalom vagy valami ahhoz hasonló szerveződés megalapulásának lehetősége sincs kizárva. Örömmel láttam, hogy rengeteg pozitív visszajelzés érkezett a videóra. Úgy tűnik, szerencsére vannak még jó páran, akik hozzánk hasonlóan képesek voltak felmérni a helyzet súlyosságát, és akik mindemellett hajlandóak valamit tenni is azért, hogy megakadályozzuk azt a bizarr disztópiát, amit a tervezőasztalokon már évtizedekkel ezelőtt kiötlöttek számunkra a világ zavaros félhomályban megbúvó, ravasz, de annál tébolyultabb irányítói.

Cs.B. / N.Z. – Kapsz olyan vádakat, hogy kizárólag konteókat gyártasz? Ha igen, akkor ezekre a megnyilvánulásokra mivel reagálnál?

Médiavadász – Először a hvg.hu-n találkoztam azzal az azóta havonta, félévente különféle oldalakra újra és újra feltöltött listával, ahol azokat az úgynevezett álhíroldalakat gyűjtötték össze, amit egy normális olvasó „semmiképp sem nyit meg”, ha szembe fut velük. Na, ezen ott van a Médiavadász is. Tudni kell, hogy ezen a listán valóban sok olyan honlap található, melyek fő tevékenysége, hogy a legkülönfélébb helyekről a legelképesztőbb híreket lopkodják össze, majd ezeket a saját felületükön újra megosztják. Ezek általában nagy olvasótábort bevonzó cikkek, ezért a hirdetők is ráharapnak. Szóval ezen a listán nagyrészt olyan hírportálokkal találkozunk, melyeknek elsődleges, sőt, sokadlagos célja is – a szándékos vagy öntudatlan dezinformálás mellett – a reklámbevételek általi profitszerzés. Vagyis teljesen más célok motiválják őket, mint bennünket.

A Médiavadász honlapján eddig soha nem jelent meg egyetlen egy reklám sem, ráadásul szinte kizárólag saját anyagokat készítünk, az átvett írások vagy videók nagyon ritkák. Mindemellett igyekszünk folyamatosan képezni magunkat annak érdekében, hogy minél hitelesebb, több irányból alátámasztott legyen a mondandónk. Gyíkemberekről, ufókról meg hasonlókról pedig még csak véletlenül sem beszéltünk soha. Természetesen előfordulhat, hogy az ember esetenként olyan gondolatokat bont ki vagy olyan forrásokra hivatkozik, amik nem feltétlenül állják meg minden tekintetben a helyüket (jóllehet, ez sem mindig olyan egyértelmű, mint ahogy elsőre tűnik). Az említett esetben azonban teljesen világos, hogy nem ez a fő gond, hanem az, hogy ideológiailag nem azon az oldalon állunk, mint akik ezt a listát elkészítették. Szerintem azok a körök, akik indoklás nélkül az „álhír”, az „átverés” vagy a „konteó” bélyegét sütik azokra a megnyilvánulásokra, amikkel zsigerből nem értenek egyet, csak magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt. Annak, aki kicsit is érti, miképp zajlanak a világ dolgai, azt is tudnia kell, hogy nem minden úgy van, ahogy azt Szellő István és Erős Antónia elgügyögi nekünk az esti híradóban. Aki azon nyomban a konteó kártyával jön elő és egyből a reptilián-hívőkkel mos össze, csak mert egy alternatív véleményt hallott tőlünk, az lényegi kérdésekben egyszerűen komolyan vehetetlen. Ilyesmivel vagy a nagyon rossz szándékú, vagy a nagyon buta emberek dobálóznak.

Az utóbbi években egyébként úgy érzem, sikerült megtalálni azt a határt, ami kellően elgondolkodtató, ugyanakkor az átlag befogadó számára még nem túl hajmeresztő. A szintnek, amit belőttünk, van mélysége és komolysága, de még nem veri ki a biztosítékot azoknál, akik enyhébb vagy humorosabb megfogalmazás esetén amúgy szívesen elmerengenek a felvetéseken.

Cs.B. / N.Z. – Információ túltengéssel áll szemben a kor embere, szinte mindenki írhat mindent, és nagyon nehéz kiválogatni ezek közül a hitelt érdemlőket. Te alkalmazol valamilyen forráskritikai módszert? Illetve, gátat tudsz szabni az olyan adatok felhasználásának, amiket kevésbé lehet alátámasztani?

Médiavadász – A legfontosabb, hogy legyen egy kiforrott ideológiád, világnézeted. Aki hagyományközpontú szemlélettel rendelkezik, aki jobboldali beállítottságú, aki Isten irányába nyitott életet él, akinek van némi elképzelése már arról, hogy az emberiség nem éppen azt a magasztos pályát futja be, mint ahogyan általában beszámolnak róla, megvan az esélye arra, hogy egyre több olyan tekintéllyel, alapelvvel, híroldallal, könyvkiadóval, folyóirattal, videócsatornával találkozzon (legutóbb például a Mushleren láttam egy remek összefoglalót a Vasgárdáról), amik egyre szilárdabb világnézetet tudnak kiépíteni benne. Ez a jól megalapozott, szilárd, de nem rugalmatlan világnézet az, ami iránytűként szolgál ebben a zavaros információtengerben. Persze érdemes általános kutatási, újságírói szabályokat is figyelembe venni (erősítsd meg a híredet több forrásból, ne hivatkozz következetlen emberekre vagy következetesen vállalhatatlan elméleteket gyártó személyekre), de a lényeg nem ez. A lényeg, hogy rendelkezz a helyes alapelvekkel. Utána már nagyjából megfelelően fogsz tudni tájékozódni.

Egyébként van egy szint, ahol többnyire már csak találgatni lehet. Ez a titkosan-féltitkosan működő társaságok esete, ami a hírek vonatkozásában pont az egyik legérdekesebb téma, hiszen a társadalom befolyásolása leggyakrabban ezekből a körökből történik. Itt fontos, hogy nagyon óvatosan fogalmazzunk és nagyjából semmit se vegyünk készpénznek (jóllehet, még egy normál hír esetében sem vehetsz mindent készpénznek). De az a tény, hogy valami titkos és keveset tudunk róla, még egyáltalán nem kellene, hogy azt jelentse, nem is szabad velük foglalkozni, még kevésbé azt, hogy akkor ezek tulajdonképpen nem is léteznek. Ezt a hozzáállást nevezik szűklátókörűségnek.

Cs.B. / N.Z. – Véleményed szerint azokra a kihívásokra, változásokra, amiket Te is igyekszel tudatosítani az emberekben, milyen válaszokat adhat az egyén, illetve milyen válaszokat adhat közösségi szinten a jobboldal? (Jelen esetben nyilvánvalóan nem a „mainstream”, aktuálpolitikai jobboldalról beszélek.)

Médiavadász – Egy bölcs tanárom mondta, hogy a mai világban a legtöbb, amit tenni tudsz, hogy írsz és beszélsz arról, ami van. Ma az a legnagyobb harc, hogy leírod, feltárod, nyilvánvalóvá teszed, konkretizálod, hogy mi a helyzet. Ennek az elvnek tulajdonképpen az a lényege, hogy ha tenni nem tudsz, legalább lásd át a szituációt, amiben találod magad. Ha más felett nem is, legalább az éberséged és a tudatosságod felett őrizd meg az autonómiádat. A videócsatornára érkező visszajelzések egy része alapján úgy látom, ma is élnek értelmes emberek a földön. De valami mindig hiányzik. Vagy a képzettség, vagy az elszántság, vagy a kellően elmélyült szellemi orientáció, vagy a kiforrott világnézet. Az emberek még ma is egyet tudnak érteni fontos dolgokban. De itt ki is fullad a dolog. Kis közösségekben még meg lehet találni a harmóniát, a megfelelő szellemi atmoszférát, egy egészséges radikalitást vagy kisebb célok közös megvalósításának lehetőségét. Legalábbis eddig meg lehetett találni. Azonban kijárási tilalmakkal, ami a közösségek szétszakítását is maga után vonja, félő, hogy ennek is vége. Ennek ellenére a reményt nem szabad feladni.

Ha elmegyünk kicsit a konkrétumok irányába, azt mondanám, jelenleg az lenne a feladatunk, hogy tiltakozzunk minden lehetséges fórumon a küszöbön álló technológiai forradalom ellen: a telekommunikációs nagyvállalatok ellen, az 5G kiépítése ellen, a mesterséges intelligencia fejlesztése ellen, a robotok ellen, az internetre kapcsolható házak ellen, a drónos és egyéb megfigyelések ellen – azaz minden olyan dolog ellen, ami az ember szerepét megpróbálja háttérbe szorítani, eljelentékteleníteni, hogy ne mondjam, kiiktatni az eljövendő rendszerből. A tiltakozás persze nem elég. Mindeközben táplálnunk kell magunkban a hagyomány értékeit. Tudatosítanunk kell, hogy az ellenállás a valós, pozitív értékek megvédelmezése miatt fontos. Véleményem szerint virtuális áldoztatással például nem lehet üdvözülni. Ez nevetséges. Meg kell teremtenünk egy olyan környezetet magunknak, ahol tradíciónkat nem egy tragikomikus környezetben, hanem ideális módon, élő jelenléttel tudjuk képviselni.

Cs.B. / N.Z. – Az interjú gondolata akkor ötlött fel bennem, amikor a Magyar Hüperión aktuális számában olvastam egy kiváló tanulmányt az 5G-ről és annak lehetséges konzekvenciáiról. Nem találod érdekesnek, hogy a koronavírus berobbanása egybeesik ezzel az új technológiai távlatokat nyitó és sokak szerint az egészségre igen káros technológiai újítással? (Jelen esetben ismét hangsúlyoznom kell, hogy nem kívánunk propagálni semmiféle elrugaszkodott összeesküvés-elméletet, amit megkérdőjelezhető mentális állapotú személyek terjesztenek a közösségi oldalakon.)

Médiavadász – A különféle kísérletek, tanulmányok, valamint az emberek világszintű közfelháborodása alapján nekem is az a gyanúm, hogy az 5G káros az emberre, sőt az egész élővilágra is. Nem feltétlenül kell szakértőnek lennünk ahhoz, hogy belássuk, egy frissen megjelenő technológia vagy technikai eszköz, amellett, hogy újat ad nekünk, el is vesz tőlünk valamit. Gondoljunk csak az autókra. Gyorsabban közlekedhetünk általuk, de ennek az az ára, hogy oda a tiszta levegőnek. A tévé is milyen jó, filmeket nézhetünk rajta, de cserébe egy csomó tudatalatti üzenettel bombázzák szét a fejünket nap mint nap, hogy a közösségbomlasztó hatását ne is említsem. A telefonnal eléred a távoli ismerőseidet, de cserébe különféle sugárzásoknak teszed ki magad, és az elválás, a távollét, majd az ezt követő újratalálkozás élményét sincs lehetőséged igazán megélni. A technológiai fejlődésnek mindig ára van, és ez az ár meglátásom szerint sokkal nagyobb, mint amekkora előnyre teszünk szert egy új eszköz által.

Fontosnak tartom azonban megjegyezni, hogy akár káros fizikailag az 5G az emberre, az állatokra és a növényekre, akár nem, nem ez a legnagyobb probléma vele. A háttérerők számára az 5G mindenekelőtt a mesterséges intelligencia által uralt társadalom kialakítása miatt elengedhetetlen fontosságú. Az internetre kapcsolt, önvezető és távvezérelhető autók, az internetre kapcsolt önműködő és távvezérelhető házak, háztartási eszközök, robotok, drónok stb. világa csak akkor tud megvalósulni, ha kiépült hozzá a megfelelő hálózat. Ez lenne az 5G. Megjegyzem, az sem véletlen, hogy a „filantróp géniusz”, Elon Musk szintúgy most lövi fel azokat a műholdakat (több mint 40.000 műhold kilövése van tervben), amik elvileg ugyancsak ennek a rendszernek a kiépüléséhez járulnak hozzá. Egyesek szerint a járvány részben ezekről a kilövésekről, illetve az 5G tornyok telepítéséről próbálja elterelni a figyelmet. Egy olyan rendszer kiépítésről van szó, ahol az embernek semmiféle külső szabadsága, irányításra való lehetősége nem marad, sőt, ha tekintetbe vesszük az emberi tudat manipulálásának legújabb módjait (virtuális valóság, agyi implantátumok stb.), akkor látható, hogy az embert még benső szabadságától is meg akarják fosztani. A legdurvább sci-fikben látni ilyeneket. Most derül csak ki igazán, hogy ezek az évtizedek óta adagolt filmek nem a szórakozásunkat szolgálták, hanem egy jövőre vonatkozó valós terv előrevetítései voltak.

Cs.B. / N.Z. – Egyesek azt mondják, hogy a járvány miatt megerősödik a nemzetállamok szuverenitása és vége szakad a globalizációnak – vagy legalábbis kap egy pofont –, mások pedig, mint például Alexandr Dugin, a 4. politikai elmélet megalkotója azt jósolja, hogy a globalizáció erői így is diadalmaskodnak és minden visszaáll a járvány előtti kerékvágásba. Neked mi a véleményed erről?

Médiavadász – Úgy látom, hogy 2020-ban ez egy hamis dilemma. A jelen kontextusban ez az ellentét bizonyos tekintetben értelmezhetetlenné vált. Miért mondom ezt? Azért, mert a jelek alapján mindkettő technokrácián fog alapulni. Ha pedig technokráciáról beszélünk, édes mindegy, hogy az a szuverén nemzetállamok vagy egy világkormány szintjén valósul meg. Ez egy hamis törésvonal. Az igazi törésvonal ott húzódik, hogy technokrata berendezkedésű-e az adott nemzet vagy birodalom, avagy sem. Semmit nem érünk egy látszólag önálló nemzetállammal, ahol állítólagos járványokra hivatkozva ugyanúgy kiszakítják az embereket közösségeikből, ahol az 5G-t kérdés nélkül betelepítik, vagy ahol ugyanúgy önvezető autókat tolnak mindenki segge alá, hogy az ember még a saját járműve felett se gyakorolhasson autonómiát. Egyébként azok után, hogy a saját szememmel láttam, mennyire összehangoltan reagált a járványra a világ majdnem összes kormánya, nehezen tudom komolyan venni az önálló nemzetállamok gondolatát. Arról nem is beszélve, hogy ha az emberek számára kifelé le is záródnak majd a határok, a virtuális valóság révén egy sajátos értelemben vett globalizmus annál inkább teret fog nyerni. Az internetnek, a megnövekedő virtuális interakcióknak köszönhetően a globalizmus új csatornákon, új köntösben, továbbra is érvényesülni fog az emberek életében.

Cs.B. / N.Z. – Lehetséges-e valamiképp kapcsolódni a fentebb említett megmozduláshoz, illetve szerinted mik az első lépések, amiket érdemes megtenni az ellenállás útján elindulva?

Médiavadász – Aki szeretne bekapcsolódni az általunk meghirdetett ellenállásba, jelentkezzen a „Lázadás a szép új világ ellen” nevű csoportba (a jelentkezést csak akkor tudjuk elfogadni, ha válaszoltok a belépő kérdésekre). Ez egy átmeneti csoport, amíg nem találunk a kapcsolattartáshoz egy jól használható, biztonságosabb kommunikációs felületet (javaslatokat elfogadunk). A másik dolog, amit megemlítenék, hogy aki egyetért velünk, fontosnak tartja a céljainkat és olyan helyzetben van, hogy meg is engedheti magának, a küldetésünket anyagilag is támogatni tudja havi néhány dollárral (egy-kétezer forinttal) a Patreon oldalunkon. Ez viszonylag kis áldozatot jelent az adományozó részéről, viszont annál nagyobb segítséget jelent abban, hogy továbbra is kellő színvonalon tudjuk folytatni a tevékenységünket.

Ami a kezdeti egyéni megmozdulások szintjét illeti, azt azért nem mondom, hogy dobd ki az ablakon a telefonodat vagy a tévédet. A technológia bizonyos szintű ismerete ma már elengedhetetlen. Azzal viszont kísérletezhetsz, hogy megpróbálsz egyre több időt eltölteni úgy, hogy mindenféle technikai eszköztől távol tartod magad. Menj ki a természetbe, amennyit csak tudsz, és elmélkedj el azon, mennyi mindennel vette körül magát az ember, amikre nincs is igazán szüksége, amik nélkül ugyanúgy teljes értékű életet élhetne. Vizsgáld meg, mennyire függsz ezektől a dolgoktól, a kütyüktől, az internettől, a telefonodtól. Gondolkozz el ezen, aztán oszd meg a barátaiddal ezeket a meglátásokat. Vedd észre, mennyire áthatja a lényedet ez az intuíció. Vedd észre, micsoda benső erővel jár az, ha magad jössz rá egy felismerésre, és nem a Google-t kérdezed meg róla. Ismerd fel végre, mennyire értékes a tudatos élet, az emberi önuralom, az aktív gondolkozás képessége. Lásd be, mire megy ki a játék, hogy mit akarnak elvenni tőled, hogy mitől akarnak elszakítani. Végső soron önmagadtól akarnak megfosztani. Ne hagyjuk!

Csizmadia Bálint / Nacionalista Zóna

5GElon Muskinterjúkoronavíruslázadáslázadás a szép új világ ellenmesterséges intelligencianem kérünk a jövőtökbőlszép új világtechnokráciavirtuális valóság

• 2020.04.29.


Previous Post

Next Post