Médiavadász

A madár az ász

Kitiltja az iskolákból az evolúcióelméletet Törökország

Boldogan értesültünk a hírről, hogy Törökországban lépéseket tettek az evolúcióelmélet kóros terjedése ellen. A szinte mindenütt tényként kezelt evolúcióelmélet a vallásokba vetett bizalom megtépázásának egyik fő eszköze. Ezért iskolákból való kitiltása teljesen következetes lépés egy olyan társadalom részéről, amelyik még mindig kiemelt fontosságot tulajdonít az Istenben való hitnek. A hír kapcsán ajánljuk egyik könyvismertetőnket, melyet szintén egy török szerző írt, alapos kritika tárgyává téve a biológiai evolúció szuggesztióját.

Szekularizációellenes intézkedécsomagot dolgozott ki a török oktatási minisztérium, számol be az osztrák APA hírügynökség nyomán a német jobboldali Junge Freiheit. Ezen intézkedéscsomag keretében kivennék a török iskolák tantervéből Charles Darwin evolúcióelméletét, az ateizmust pedig problémás gondolatként tanítanák.

Amennyiben a török parlament megszavazza, az intézkedések már februárban hatályba léphetnek. „Az evolúcióelmélet eltávolítása a török iskolákból nem más, mint az évszázados kultúrharc legújabb felvonása” – értékelte a fejleményeket Mustafa Akyol, egy török ellenzéki újságíró az angol nyelvű Al-Monitor nevű híroldalon.

Mindez annak ellenére történik, hogy a török alkotmány szerint „a szent vallásos meggyőződés” nem keveredhet „az állam politikájával és intézményeivel”. Csakhogy Erdoğanék most nem csupán Darwinnak, hanem Mustafa Kemal Atatürk laicista nézeteinek is nekimennek, ezeket ugyanis törölnék a hittankönyvekből.

A Junge Freiheit emlékeztet: a török elnök regnálása alatt lazítottak a fejkendőtilalmon, és számos nyilvános helyen alkoholtilalmat vezettek be. 2009-ben pedig azért bocsátották el állásából az állami tudományos tanács nyomására egy műszaki kérdésekkel foglalkozó folyóirat kiadóját, mert az evolúcióelmélet 150 éves évfordulójára Darwint tette a lap címlapjára.

Forrás: 24.hu

• 2017.01.25.


Previous Post

Next Post