Médiavadász

A madár az ász

Harcolj Te is a készpénzhasználat jogáért!

A készpénzhasználat jogához való ragaszkodás egyet jelent a szabadsággal és a központi digitális bank (CBDC) egyeduralma elleni harccal. Az írás azonos című videónk lejegyzett változata.

Készpénz. Furcsa idők következnek, ha azt látod, hogy a Médiavadász a készpénzhasználatot támogatja. Ezt az önmagában értéktelen papírfecnit, aminek régóta nincs valódi ezüst és aranyfedezete, és amit eleve gyanút keltő kampós orrú bankárok találtak ki saját hatalmuk gyarapítása érdekében. Szóval ha azt látod, mindezek ellenére a készpénzhasználat védelmét támogatjuk, akkor nagyon nagy a baj.

Mivel másra vannak már szocializálva, a mai fiatalok nagy része valószínűleg leszarja, hogy a budapesti jegyautomaták felének nem rég letapasztották azt a részét, ahova készpénzt lehetett betenni. És hogy gyakran azok gépek sem működnek rendesen, ahol még fennáll ez a lehetőség. Bizonyára sokan magasról tojnak arra is, hogy a bankból havonta csak 150 ezer forintot vehetsz le ingyen, és azt is maximum két részletben, ha ezt meghaladod, fizethetsz, mint a katonatiszt. A telefonjukba zombuló trendi kockafejeket vélhetően az se zavarja, hogy ha készpénzzel akarsz kifizetni egy megrendelt csomagot, azért a magyarországi futárszolgálatok rendre lehúznak plusz néhány száz forinttal. Nem tudom, érthető-e,

konkrétan megbüntetnek, mert legitim fizetőeszközzel fizetsz nekik.

Nem tartják gyanúsnak azt sem, amikor a pénzügyminiszter azt javasolja nekik, azért éljenek a telefonos fizetés lehetőségével, mert a készpénz terjeszti a vírust. És a lehető legtermészetesebb számukra az is, hogy a fővárosi kormányablakokban szemrebbenés nélkül beszüntették a készpénzes fizetés lehetőségét. Ezek a seggarcok gyakran arra hivatkoznak, hogy a vásárlói igényekhez igazodva léptetik érvénybe ezeket a változtatásokat,

valójában az ehhez hasonló módosításokkal pontosan ők azok, akik befolyásolják a vásárlói szokásokat.

Hosszasan sorolhatnám azokat az apró, pici, sokak számára észrevétlen, hivatalos bejelentést nélkülöző lépéseket, amikkel szépen lassan terelgetik a népet a készpénz elhagyása és a digitális pénz használata felé. És noha a kormány emberei néha tesznek rá utalásokat, hogy ők is támogatják a készpénzhasználatot, könnyen lehet, hogy ez is csak a beetetés része, ugyanis a jelek arra utalnak, hogy a drasztikus visszaszorítás a cél. Nem érdekel, mit gondolnak erről az alusapkás technokraták, engem ez a sunyi módon bevezetett átalakítás kurvára felbasz.

Még mielőtt valaki azt hinné, hogy ez búmernosztalgia, csökönyös ragaszkodás valamihez, ami felett rég eljárt az idő, nagyobbat nem is tévedhetne.

A gyengébbek kedvéért azt is megjegyzem, nem vagyunk bűnözők sem, akik drogot meg fegyvereket akarnak árulni, és nem szeretnék, hogy nyoma legyen. A cél még csak nem is az, hogy a kormány embertelen mértékű adóterheit valahogy ügyeskedve kikerüljük. Az ok nagyon egyszerű: a készpénzhasználat védelme ma egyet jelent a szabadsággal. Legalábbis egy relatív szabadsággal, mert mint tudjuk, földi–emberi keretek között, főleg a modern deviáns világban ez sohasem valósulhat meg teljesen.

Tegyünk gyorsan egy különbségtételt. A legfőbb rossz nem a ma ismert digitális pénz. Habár szerintem már ennek léte is eléggé kártékony, és nemcsak amiatt, mert minden egyes költésedet indiszkrét módon lekövetik, statisztikákat készítenek belőle, és hirdetéseket optimalizálnak.

A pénz ugyanis nemcsak fizetőeszköz, hanem szimbólum is.

És hogy mi a szimbólum? Emlékeztető valami rajtunk túlmutatóra. Ugyanilyen szimbólum a kulcs is, ami szintén egyre több autóból és házból hiányzik. Az arany, és valamelyest ennek lerontott változata, a pénz is a végső valóság tökéletességére emlékeztet. Mindemellett a találkozás, az érintkezés, az adás egy módja és apropója. A kulcs, a kulcslyuk és a zárnyitás aktusa a szentek szentjébe való legitim bejutás szimbóluma lehet. Az ember a digitalizáción keresztül fokozatosan kiiktatja ezeket az emlékeztetőket a mindennapjaiból, mely által szegényebbé válik. Egy végtelenül pragmatikus szempontból ez nem érv a készpénzhasználat mellett, az emberi élet minőségi megélése szempontjából viszont annál inkább.

Na de kanyarodjunk rá a legveszedelmesebb célra, a CBDC, azaz a központi digitális valuta bevezetésére. Mi lesz ezzel a baj? Az, hogy pénzhasználat innentől fogva össze lesz kötve az összes többi digitálisan rögzített tevékenységeddel.

A fizetés függvénye innentől nemcsak az lesz, hogy jól dolgozol-e, hanem az is, hogy a kormány vagy még inkább a világkormány szemében jó állampolgár vagy-e.

Túllépted az alkohol limitedet? Húst vettél? Benzines autóval közlekedsz? Nemet mondtál a legújabb kísérleti vakcinára? Kritikát fogalmaztál meg a kormányról? Nem szeretnéd, hogy drag queenek parolázzanak az öt éves kisfiad óvodájában? A központi digitális valuta irányítói bármikor dönthetnek úgy, hogy kreditlevonással büntetnek, még súlyosabb esetben teljesen zárolják a számládat. És mivel az előbb megállapítottuk, hogy nem lesz se kulcsod, se zárad az ajtódon, azt is megtehetik, hogy nem engednek be, vagy éppen nem engednek ki a házadból. Az oltási kártyához hasonlóan egy idő után, amikor a tömeg túlnyomó része már belépett a programba, megtehetik, hogy simán megtagadják tőled a szolgáltatások nagy részének igénybevételét. A szabadság megélésének tere drasztikusan le fog csökkenni, még a kommunista rémuralmak időszakánál is jobban. Az emberek egy része még kevésbé mer majd megtenni vagy kimondani dolgokat, mint előtte. Sőt, ahogy arra egy korábbi videónkban utaltunk, már a gondolatainkba is bele akarnak tekinteni.

Az ellenállókat és nagyszájúakat pedig a legkönnyebb lesz szankcionálni.

Lehet-e valamit tenni? Idehaza egyre többen gondolkoznak altenatív fizetőeszközök bevezetéséről, és párhuzamos társadalmak működtetéséről. Ezek számomra eléggé átláthatatlan és bizonytalan kezdeményezések. Amit viszont tudok, hogy azért, amivel ma még rendelkezünk, lehet és érdemes harcolni. Tudtok olyan helyekről, ahol korlátozzák, büntetik vagy egyenesen beszüntették a készpénzt? Ahol talán egyenesen büszkék is arra, mennyire 21. századiak?

Szerveződjetek csoportokba, hajtsatok végre akciókat, látogassatok meg szupermarketeket, trendi üzleteket, szolgáltatókat, és adjátok a tulaj értésére, hogy vannak, akik nem tűrik ezt a sunyiságot.

Mint ahogy ez a bátor öregúr tette egy brit Aldiban. Egy másik kocsmatulajdonos kedvezményesen adja a sört azoknak, akik készpénzzel fizetnek neki. Én már előre jelzem, hogy törzsvendég leszek az ilyen magyarországi helyeken! Külföldön bizonyos helyeken népszerűvé vált a Cash Friday, ami arra ösztönzi az embereket, hogy a többi napon is lehetőleg készpénzzel, de péntekenként kizárólag készpénzzel fizessenek.

Szóval szerencsére vannak még, akik nem akarnak telefonnal vagy egy következő lépésben bőr alá ültetett chippel fizetni. Jaj, és ne csináljunk már úgy, mintha ez még mindig konteó lenne. Nem akarunk digitális állampolgárok lenni, ahol a nagy testvér minden fingásukat nyomon követi.

Tűzzétek zászlótokra a készpénzhasználat ügyét, álljon ez a harc a legfőbb társadalmi–politikai céljaitok listáján.

Az ellenség alamuszi módon, csöndben, fű alatt terjeszti ki hatalmát. Csak akkor fog visszavonulót fújni, ha akad, aki határozottan, megszervezett konkrét akciók kíséretében rámutat cselszövéseire.

Szlovákiának nem rég alkotmányba foglalták a készpénzhez való jogot. Igencsak sürgető lenne ezt idehaza is bevezetni. Örülnék, ha kommentben minél többen leírnátok, milyen akár hazai, akár külföldi formáit ismeritek a készpénz korlátozásának. Tegyük minél átláthatóbbá egymás számára, hol tart most ez az ördögi folyamat.

aranyCBDCkészpénzkriptovaluta

• 2023.12.05.


Previous Post

Next Post